Càpsules de memòria es presenta com a proposta de projecte col·laboratiu i participatiu entre equipaments i entitats del barri, que vol donar resposta en especial als objectius que indiquem a continuació:
- atendre les necessitats formatives en l’entorn digital;
- donar valor a l’experiència vital de la ciutadania com un element positiu i de reforç de la identitat del barri.
El projecte de la Mediateca del Raval es basa en la creació col·lectiva d’una mediateca participativa al Raval de Barcelona, que esdevingui una memòria activa, dinàmica i viva de les històries, memòries i representacions culturals dels diversos col·lectius, entitats i xarxes que formen part i configuren el barri.
La Mediateca del Raval vol ser un espai digital en línia, viu i obert a la participació, elaborat amb eines de programari lliure.
Arxivar, documentar i difondre les produccions visuals, sonores o audiovisuals que s’han produït i es produeixen, així com incentivar noves produccions -de forma directa o indirecta- resulta un repte que té com a resultat l’intercanvi i el diàleg comunitari.
La idea del projecte neix com a resultat del treball realitzat des de Ravalnet per part de l’equip tècnic i les entitats i persones que han participat en l’arrancada de la Mediateca del Raval. Entesa com una estructura base a la disposició del veïnat i els projectes del barri i de la ciutat, vam voler posar en pràctica la idea de dur a terme un projecte que concretés els àmbits de participació i mostrés com l’ús i l’aprofitament de la Mediateca des d’una diversitat d’accions possibles la converteix en un recurs estable i viable a llarg termini.
Destinataris del projecte
Càpsules de memòria vol recollir experiències, construir narratives des de la quotidianitat i posar en comú la diversitat de visions i experiències de la gent gran del barri del Raval.
Per a fer això possible pensem en les eines de creació audiovisual (vídeo, enregistrament de fonts orals, reportatges fotogràfics), amb l’objectiu d’apropar la gent gran a les possibilitats de prendre la paraula i controlar els mitjans de comunicació, d’esdevenir agents de la memòria, d’apropar el col·lectiu a la noció d’autoria i als processos de creació audiovisual com a elements motivacionals. I pensem també en el suport web per a la publicació, la mostra i la difusió dels resultats dels tallers.
Objectiu general
Així doncs, Càpsules de memòria vol ser un mitjà d’apropament de la gent gran a la realització audiovisual i Internet, dit d’altra manera, un mitjà de capacitació tecnològica i d’educació en comunicació, de transmissió de coneixements, i vol ser també un treball comunitari que afavoreixi l’acostament del col·lectiu de gent gran als equipaments, recursos i serveis del barri.