Vés al contingut

El projecte

El projecte de la Mediateca del Raval es basa en la creació col·lectiva d’una mediateca participativa del Raval de Barcelona, que esdevingui memòria activa, dinàmica i viva de les històries, records i representacions culturals dels diversos col·lectius, entitats i xarxes del barri.

Què volem?

La Mediateca del Raval vol ser:

  • un espai digital en línia, viu i obert a la participació, elaborat amb una eina de programari lliure.
  • un espai col·lectiu per l’intercanvi de la diversitat de memòries i produccions del nostre barri.
  • un fons de materials i cultura viva que creiem necessari recollir, arxivar i difondre.
  • una mirada que s’adapti a les dinàmiques i necessitats de cada grup, entitat o xarxa participant del projecte.
  • un reflex dels contextos de canvi i emergència del moment contemporani.

Per a qui?

Pretenem dirigir-nos, per una banda, a col·lectius i entitats amb un alt nivell de significació en el barri (casals, centres comunitaris, escoles i IES) i, per altra, a col·lectius amb menys visibilitat que representen de forma no menys significativa les dinàmiques de la ciutat i del barri (dones, gent gran, persones nouvingudes, poblacions en risc d’exclusió social i cultural, etc.).

Per què?

Creiem molt necessària la recollida de la memòria activa i dinàmica del barri per a la preservació, difusió i comunicació dels diversos patrimonis culturals i bagatges vitals de les comunitats i les xarxes formals i informals del Raval.

La mediateca servirà per donar a conèixer el barri del Raval i les seves dinàmiques en torn al fet migratori, la diversitat cultural, les històries d’acollida i d’integració, la història antiga del Raval i la seva memòria més immediata,
sempre des del punt de vista de totes les persones protagonistes.

Arxivar, catalogar i difondre les produccions visuals, sonores o audiovisuals que s’han produït i es produeixen, així com incentivar noves produccions -de forma directa o indirecta- resulta un repte que té com a resultat l’intercanvi i el diàleg comunitari.

El producte resultant es podrà utilitzar com una eina pedagògica a les escoles i entitats socials del barri, per tal de contribuir a la construcció col·lectiva d’una memòria dinàmica del Raval.

Per a què?

Per a fomentar la participació activa dels diversos col·lectius del barri, i posar en diàleg els grups més assentats i els de persones nouvingudes.

Per a prevenir situacions de risc d’exclusió social i cultural, així com situacions de violència en els diferents àmbits de la vida quotidiana, per afavorir la prevenció i l’anàlisi de conductes de risc i de discriminació, tant de gènere com d’origen.

Per a afavorir la convivència ciutadana en els entorns i espais quotidians, per tal de generar una imatge constructiva del barri i de la seva riquesa cultural.

Per a incorporar l’ús actiu de las xarxes ciutadanes i infraestructures socials que estan a disposició dels diversos col·lectius, així com l’intercanvi amb d’altres xarxes i col·lectius del barri i de la ciutat.

I què podria fer?

Volem reunir materials en qualsevol suport (fotografies, publicacions, textos inèdits, materials sonors, audiovisuals…) que ens expliquin històries del Raval, moments d’especial significat, tant pel fet de ser excepcionals o per la seva quotidianitat, materials que ens parlen d’altres temps o d’ara mateix, que ens parlen d’un barri únic i connectat amb el món, en definitiva, de la vida del barri, dels seus espais i de les persones protagonistes.

I parlem tant de materials ja existents com de la possibilitat de crear-ne de nous.

Per a que això sigui possible podrem:

  • Digitalitzar imatges i documents
  • Digitalitzar peces sonores i audiovisuals
  • Enregistrar fonts orals
  • Treballar els formats adequats segons els objectius
  • Documentar els materials per a la seva catalogació
  • Generar espais de publicació a Internet per fer conèixer l’activitat del barri
  • Preparar entrevistes i reportatges dels temes que més ens interessin

Us hi esperem!