Vés al contingut

El mes de juliol vam visitar l’EMUGBA, l’Ecomuseo Gitano Urbà de Barcelona, de la mà d’en Sam ‘Mosquetón’ i la Talita Gabarre.

El museu està ubicat en uns baixos de lloguer de protecció oficial al carrer de la Cera del Barri del Raval. Ocupa un espai simbòlic d’uns 50m2 molt ben aprofitats.

La idea de l’Associació Carabutsí és recollir informació per conservar la memòria sobre la història dels gitanos catalans i poder contribuir a trencar els estigmes que encara hi ha vers aquesta comunitat.

No oblidem que els gitanos van arribar a Catalunya fa més de sis-cents anys. Al començament se’ls coneixia pels gitanos del Portal perquè vivien concentrats a les muralles i a l’entorn de la Porta de Sant Antoni, aquí és on hi havia més activitat comercial. A mesura que Barcelona anava creixent la comunitat gitana s’estenia a altres barris de la ciutat: Gràcia, Sants, Hostafrancs …

Dit això, l’Associació Carabutsí ha fet una tasca ingent recollint molta documentació i material que es podrà consultar a la web o bé en el mateix museu. En aquests moments hi ha catalogats 7.000 documents aprox. en cartes, fotos i vídeos.

La visita que vam fer a l’Ecomuseu fou del màxim interès per a tots els que vam participar-hi. Va seguir tres passos, primerament l’explicació d’en Sam que ens va parlar de la comunitat gitana i dels orígens del projecte del museu. En segon terme es va fer un itinerari amb QR i radioguies per als carrers més emblemàtics i finalment ens vam acomiadar a l’EMUGBA amb un fi de festa de rumba catalana, pica pica i refrescs.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *